Beethoven, de grote geweldenaar” Vertelling door Jos Meersmans:

 

In maart 1827 overlijdt Ludwig van Beethoven. De uitvaart was een van de meest memorabele die Wenen ooit heeft meegemaakt. De scholen waren gesloten. Een menigte van wel tienduizend zielen volgde het stoffelijk overschot. Onder hen Franz Schubert. Hij vertelt ons wat hij weet over zijn idool, over zijn liefdes en zijn passies. Maar hij staat ook stil bij wat Beethoven groot maakte: de verbijsterende vernieuwing van zijn muziek. En terwijl hij zelf langzaam aftakelt aan syfilis en weet dat hem met zijn dertig levensjaren niet veel tijd meer overblijft, beseft Schubert maar al te goed dat hij een dwerg zal blijven naast deze reus.

 

Op 16 december 2020 zal het 250 jaar geleden zijn dat Beethoven geboren werd. Wereldwijd zal met veel luister de verjaardag herdacht worden van een man wiens muziek in ons collectief geheugen gegrift staat met het noodlotmotief uit de vijfde symfonie of het begin van de Mondscheinsonate. Jos Meersmans, boeiend verteller, auteur en acteur van vele componistenportretten kruipt voor de gelegenheid in de huid van Schubert.

 

Jos Meersmans was tot zijn pensionering eind 2011 leraar muziekgeschiedenis en algemene muziekcultuur aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven.  Jarenlang was hij medewerker van Radio 3, nu Klara.  Hij is reeds meermaals bij ons te gast geweest, steeds met succes.

 

 

 

Wanneer: woensdag 5  februari  2020  om 20 uur.

Waar: Zaal Expo van Werf44, Schoolstraat 44 te Schilde

Inkom: 9€  (met Davidsfondscultuurkaart 7 €) liefst op voorhand inschrijven door te storten op BE57-4037 0680 6135 van Davidsfonds Schilde; 

Info: R. Stoffels  03 383 45 06 of roland.stoffels@telenet.be