Dinsdag  6 maart 2018

 

 

Pastoriegesprek: “Fake nieuws en sociale media”. Het succes van fake en onbetrouwbaar nieuws verklaard .                                                                                                                        

 

Lezing  door Prof. Dr. Michaël Opgenhaffen, Inst. Mediastudies KU Leuven, campus Antwerpen.

 

Fake news is een ‘hot topic’. Dat de impact van de sociale en klassieke media op de beeldvorming en de samenleving enorm is, hebben we gezien bij de Brexit campagne en de verkiezingen in de VS. De sociale media worden steeds belangrijker  en zorgen ervoor dat feiten, maar ook leugens zich razendsnel tot wereldnieuws kunnen ontpoppen.

 

Het is geen ver-van-ons-bed-show. Ook bij ons kan ‘nepnieuws’ binnen de kortste keren nationaal nieuws worden. Iedereen kan vandaag valse berichten verspreiden zonder langs professionele redacties te moeten passeren. De waarheid lijkt aan belang in te boeten, wat sommigen doet besluiten dat we terecht gekomen zijn in het ‘tijdperk van de onzin’ of ‘post truth politics’. In welke mate zijn we zelf slachtoffer van misinformatie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de gevolgen voor de samenleving en de politiek? En is het tij nog te keren?

 

Professsor Michaël Opgenhaffen is docent - onderzoeker aan de masteropleiding journalistiek in Lessius Antwerpen en aan de KU Leuven. Hij doceert researchtechnieken en nieuwe media en geeft hierover workshops.

 

Naast vele publicaties in literatuur over journalistiek  is hij met Bart Van Belle  medeauteur van het boek ‘ Sociale media en journalistiek’. Uitg. Lannoo  2012.

 

 

Waar: Pastorie St. Guibertus, Puttenhoflaan 10, Schilde

Wanneer: dinsdag 6 maart  2018 om 20 uur.

Inkom: € 7

Info: Gaby Hensbergen 03 383 28 81 of Chris Danneels 03 383 40 65 of e-mail: renee.chris@belgacom.net