Ma. 4, 11, 18, 25 oktober 2021:    Davidsfonds Academie

 

 

“ Poetinisme. Een Russisch fenomeen.”

 

 Cursus verzorgd door Prof. Katlijn Malfliet

 

Poetins Rusland of Ruslands Poetin?

 

Rusland in de internationale wereld.

 

De iconische kenmerken van een Russische leider.

 

 Vladimir Vladimirovitsj Poetin, vandaag een van de machtigste politieke leiders ter wereld, kwam in 2000 aan de macht in de Russische Federatie. In de afgelopen twintig jaar stelde Poetin orde op zaken in zijn land en maakte hij er een prioriteit van om de grootmachtstatus van Rusland te vernieuwen. Een recente aanpassing van de Russische grondwet, aangenomen in volle coronacrisis, versterkt nog de machtspositie van Poetin voor wie in de aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen van 2024 alle opties worden opengehouden. Is er sprake van ‘Poetinisme’, een specifiek Russische stijl van politiek voeren die verbonden is aan de persoonlijkheid van de Russische president dan wel aan het politiek regime als dusdanig?

 

Wat is de plaats van Europa in Poetins politiek beleid? Hoe staat de Russische president tegenover de Amerikaans-Europese economische, veiligheids- en defensiebelangen?

 

Prof. Katlijn Malfliet gaat dieper in op de voorgaande vragen en kadert deze binnen het concept ‘Poetinisme’. 

 

Prof. Em. Katlijn Malfliet studeerde Rechten, Filosofie en Oost-Europakunde aan de KU Leuven, de UGent, de VUB en de Academie voor Wetenschappen in Moskou. Zij doceerde decennialang aan de KU Leuven over Russische politiek. Ze schreef o.a. de boeken Democratie en vrije markt in Midden- en Oost-Europa en De Russische Rokade. In de herfst van 2018 verscheen Poetinisme. Een Russisch fenomeen. Vanaf 1 oktober 2019 blijft zij als emerita professor de politieke ontwikkelingen in Rusland met belangstelling volgen.

 

Plaats: GC WERF 44 (Schoolstraat 44, Schilde).

Wanneer: ma. 4, 11, 18, 25 oktober 2021  van 14:00 u tot 16:30 u.

Prijs : € 66 -(met Davidsfonds Cultuurkaart 58 €).-  CODE: SL21-145

Inbegrepen: digitale syllabus.
Inschrijven via
www.davidsfonds.be of met formulier in cursusgids.
Info: 03/384.10.68 (Leen Scholiers) en op 016/310.670 (Davidsfonds Academie.)

 

In verband met COVID gelden de opgelegde instructies: registratie van de aanwezigen; bij het binnenkomen: handen ontsmetten, voldoende afstand houden en mondkapjes dragen.

Bijkomende maatregelen of versoepelingen zijn steeds mogelijk. We volgen de geldende coronamaatregelen die op de dag van de activiteit van toepassing zijn.